bokhandlarn.blogg.se

2014-08-15
10:57:00

Lite tankar om Harry Potter (Detektiven Emilie to the rescue)

 
Har du någonsin haft känslan av att din partner tycker hen är bättre än dig för att hen är i Ravenclaw och du själv är i Gryffindor? I'm smart too you know. 
 
Så jag läser om Harry Potter serien, tredje gången jag läser den och är nu på The Prisoner of Azkaban. Här är några saker som jag kommit fram till, eller inte tänkt på tidigare.
 
Foreshadowing.

I Harry Potter and the Chamber of Secrets är Harry fast hos Filtch som tänker ge honom ett ganska rejält straff för att, you know, he's Filch. Då ser Nearly-Headless Nick till att Peeves ställer till med oväsen så att Harry ska kunna slippa undan. Det visar sig vara så att det är the Vanishing Cabinet som Peeves har sönder, the very same som Draco fixar i bok 6! 
 
Byte av repliker från bok till film
 
När Ron lite dumt säger till Murtle att det inte kan göra ont att få en bok igenom sig när man är ett spöke, har du tänkt på att det är Harry som säger det i boken? 
 
När Ron säger under Trelawneys första lektion att Harry "is going to suffer... but be happy about it", så är det faktiskt Harry som säger det till Ron i boken.
 
I princip allt smart och matter-of-fact som Ron förklarar för Harry om trollkarlsvärlden, ges till Hermione i filmerna. Är det förbjudet att framställa Harry som quirky och lite dum, samt Ron som smart i filmernas värld?
 
Förlöjligandet av Malfoy i filmerna

Medan jag läser om serien så tittar jag ju dessutom om den också. Då slog det mig hur Malfoys känslor inte räknas som legitima. 
 
När han ramlar av sin kvast i sin första Quidditch-match, alltså ta och kolla om på det i andra filmen och se vilken hemsk vurpa han gör!! Alltså, att han inte bröt ryggen! Men i nästa scen när Madame Pomfrey ska fixa Harrys arm så slänger hon iväg ett "sluta överdriva, Malfoy, du är helt okej, du kan gå härifrån". Så han får inte ha ont för att han är filmens antagonist? Jag är ingen doktor men efter att ha sett den vurpan skulle jag ha kvar honom i sjukhuset åtminstone över natten för att se att inga interna organ brustit.. 
 
Om det finns fler saker som dyker upp ju mer ni läser/tittar på Harry Potter, berätta gärna, jag tycker sönderanalysering av världens mest awesome serie är superkul!