bokhandlarn.blogg.se

2016-03-31
19:22:00

Packa packa packa packa eller varför uppfinna hjulet igen?

 
 
Åker imorgon och det känns som att packandet inte kommer bli klart än på ett tag. Men det går frammåt. Allt som är inköpt är inköpt. Allt som är växlat är växlat.
 
Men ingen ordning. Ingen ordning alls. Tänkte sätta mig nu och försöka ta bort så mycket som möjligt så att jag kan vakna upp imorgon och känna mig redo att åka iväg.
 
Jag undrade, som säkert så många andra, VAD man ska packa inför en sådan resa. Bra fråga... Till en början satt jag och funderade och funderade och funderade, tills jag kom på det: jag kan ju inte vara den första som undrat detta. *Google* *Google* *Google*
 
Mycket riktigt. jag har hittat massor av hemsidor fulla av packtips. Den jag har använt mig av är Packlista.com. Där fyller du i en massa om dig själv och din resa och baserat på detta tar den fram en relativt personlig packlista som du kan spara och ändra i och bocka av. 
 
Jag har också hittat en bra lista över viktiga nummer och sånt som man bör leta upp och skriva ner. Den hittar du här.  
 
Nu ska jag packa och sen gå och lägga mig och sen vakna och bege mig till Vietnam!! IH. 
 
 
 
 
 
 
2016-03-30
11:42:00

Mot Vietnam

Ett cheezy citat är ju ett måste
 
 
Vad ska jag göra i Vietnam är den vanligaste frågan. Ska jag vara helt ärlig är svaret: jag vet inte. 
 
Okej jag vet. Jag ska vara i Hanoi (norr) i en månad och veckan efter ta mig ner till Ho Chi Minh (syd) och flyga hem därifrån. Jag åker med min vän Camilla. Vi ska göra ett volontärutbyte. 
Jag kommer vara på en lokal organisation som heter Nutricare Vietnam. De jobbar med näringsprodukter mot undernäring. Jag kommer att vara med och hjälpa till där just för att jag har ett hälso- och infektionssjukdomsperspektiv på min utbildning upp till magisternivå. Jag har nyligen också avslutat en praktik på Sidas humanitära enhet. 
 
Vi åker via Peaceworks (i Vietnam heter de dock Volonteers for Peace Vietnam).
 
Så okej, vi vet vad vi ska göra. Men vi vet inte VAD vi ska göra. Och det gör inte mig något. Några saker jag hört är: datainsamling, hjälp med engelskan, fixa hemsidan etc. And you know what, det kommer säkert bli väldigt spännande och lärorikt. Jag hade ingen aning om exakt vad jag skulle göra på Sidas humanitära enhet heller och det var en av de bästa terminerna ever! 
 
Varför Vietnam kan vi dock svara på. Peaceworks erbjuder volontärutbyten runt om i världen. Dock ska jag och Camilla iväg en kort period (därav försvann flera av de projekt som hade passat oss väldigt bra). Vi vill inte jobba med barn (igen: kort period) eller på skola (vi är inte kvalificerade att utbilda barn!) och där försvann 90% av alla utbyten. Vi valde helt enkelt efter projekt och inte efter land/stad. Inget är direkt fel men det var så vi valde att göra. Vi hittade denna och om två dagar bär det av!
 
OBS. På Peaceworks hemsida heter det "Volontärarbete" för att komma upp i sökmotorer (vanligt sökord). Peaceworks erbjuder dock ett VolontärUTBYTE. Vi åker inte för att ändra ett samhälle vi inte vet något om. Vi åker för att byta erfarenheter och lära av varandra. 
 
 
2016-03-26
19:53:32

Kartan blev en plats

Det har vart bestämt i nästan två månader nu att jag och min kurskompis Camilla ska göra ett volontärutbyte i HaNoi, Vietnam. Resfebern blir allt värre. 
 
Härrom dagen satt vi och planerade hur vi skulle göra efter volontärutbytet. Camilla tyckte nämligen det var en bra idé att boka hemresan från Ho Chi Minh som ligger vid andra sidan av landert. Vi började smått kolla upp adresser. Bilder dök upp. Och då såg jag det. HaNoi 'är ett ställe. Med människor. Och byggnader. Och trafik. Och bokhandlar. Och restauranger.
 
Detta kan tyckas självklart. Men när man suttit och tittat på en karta i flera månader över ett ställe så liksom blir kartan själva stället. Och det är nu som resfebern kickar in. Och peppen. 
 
Jag kommer skriva lite mer om förberedelserna (dock är det knappt en vecka kvar tills vi åker) och vad det är vi ska göra i Vietnam, men nu vill jag bara lugnt och sansat meddela er om att jag numera är fullt medveten om att jag ska till en riktig plats och inte till en karta. Puss och kram